Землетрус магнітудою 7-7,5 балів може вразити Україну

Землетрус магнітудою 7-7,5 балів може вразити Україну

В найближчі роки Україні може загрожувати потужний землетрус магнітудою 7-7,5 балів. Про це повідомляє NexPress з посиланням на попередження відомого українського геофізика Володимира Шляхового для Суспільне Полтава. Він зазначив, що найбільш ймовірним місцем сейсмічної події є зона Вранча, яка відома своєю активністю.

Незважаючи на те, що Полтавська область розташована далеко від зони Вранча, останні роки тут спостерігається збільшення кількості землетрусів. За останні 14 років у регіоні сталося 15 землетрусів, найбільший з яких мав місце 3 лютого 2015 року поблизу Гадяча. Тоді сила підземних поштовхів сягнула 4,7-4,8 балів за шкалою Ріхтера.

Фото: БукИнфо

Науковці з Полтавської гравіметричної обсерваторії вивчають кілька можливих причин таких рухів земної кори. Серед можливих факторів називають видобуток нафти та газу, хоча свердловини зазвичай не досягають таких глибин. Володимир Шляховий також звернув увагу на збільшення кількості землетрусів у країнах з військовими конфліктами, таких як Афганістан та Іран. Це може свідчити про вплив антропогенних факторів на сейсмічну активність.

Регіони з високим ризиком землетрусів

В Україні потенційно сильні землетруси можливі в Криму, Одеській області та Прикарпатті. Однак, ймовірність їхнього виникнення невелика. Професор Сергій Віжва зазначив, що основним джерелом землетрусів для України є румунські Карпати, або зона Вранча. Максимальний зафіксований землетрус у цій зоні мав магнітуду 7,6 і стався ще у XVIII столітті.

Землетрус магнітудою 7-7,5 балів може спричинити серйозні руйнування. Тріщини можуть з’явитися на стінах будівель. Український інженер і архітектор Дмитро Макагон зазначає, що нові будівлі у Києві витримають сейсміку до 5 балів, в Одесі – до 7 балів, а у Львові – до 6 балів. Однак, старі та аварійні будівлі можуть зазнати значних пошкоджень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Українська буква Ґ: як вводити на Windows, MacOS, Android та iOS клавіатурі

Українська буква Ґ: як вводити на Windows, MacOS, Android та iOS клавіатурі

Літера Ґ в українському алфавіті, а також як її вводити на Windows…
Як встигати все і залишатися спокійним?

Як встигати все і залишатися спокійним?

У сучасному світі, де швидкість життя постійно зростає, все…
Тест на вагітність у чоловіка: що буде, якщо на нього попісяти, і що робити, якщо результат буде позитивним
Як відрізнити кедрові горішки від звичайних горіхів?

Як відрізнити кедрові горішки від звичайних горіхів?

Кедрові горішки мають унікальні характеристики, які дозволяють їх легко…