Хумус є однією з відомих страв арабської кухні. Це корисна, смачна і проста у приготуванні закуска, пише NexPress. Подивіться рецепт хумусу.
Традиційний хумус
Хумус – це закуска, яка на вигляд нагадує кьопоолу. Для його приготування вам знадобляться кілька основних інгредієнтів: нут, кунжутний тахін, спеції. Любителі кулінарних експериментів можуть додавати інші інгредієнти на свій смак і створювати власну інтерпретацію цієї страви. Раніше хумус подавали з традиційним арабським хлібом. Сьогодні його можна подавати з чіпсами, крекерами, свіжими або запеченими овочами. Хумус добре насичує, водночас має низький вміст калорій, багатий залізом і білками. З популяризацією здорового харчування, веганства і вегетаріанства, хумус стає все популярнішим, оскільки в оригінальному рецепті відсутні продукти тваринного походження.
Рецепт традиційного хумусу
Необхідні інгредієнти:
- 2 чашки нуту (свіжого або консервованого)
- 3 ст.л. тахіну
- 1 пучок петрушки
- 2 зубчики часнику
- оливкова олія за смаком
- червоний і чорний перець за смаком
- лимонний сік за смаком
Спосіб приготування:
- Якщо нут свіжий, замочіть його у воді з вечора. Якщо консервований, просто злийте воду.
- Помістіть нут, тахін, часник і петрушку в миску і подрібніть за допомогою блендера.
- Додайте спеції і перемішайте.
- Охолодіть в холодильнику протягом 30 хвилин перед подачею.
Хумус з йогуртом
Якщо ви дотримуєтеся дієти, цей рецепт хумусу з йогуртом є більш відповідним через відсутність тахіну та оливкової олії.
Необхідні інгредієнти:
- 400 г нуту (свіжого або консервованого)
- 1 зубчик часнику
- 1/2 чашки йогурту
- 1 ст.л. води
- сіль і лимонний сік за смаком
Спосіб приготування:
- Спочатку подрібніть нут, замочений з вечора або консервований, разом з часником.
- Додайте йогурт, воду, лимонний сік і спеції.
- За бажанням можна додати чорний перець за смаком або щіпку куркуми для насиченого кольору.
Хумус з авокадо
Для любителів авокадо пропонуємо ще один простий рецепт хумусу з цим південним фруктом.
Необхідні інгредієнти:
- 2 шт. авокадо
- 1 чашка нуту
- 1/2 пучка петрушки
- 1/2 чашки руколи
- 3 ст.л. оливкової олії
- 1 зубчик часнику
Спосіб приготування:
- Очистіть авокадо і наріжте його на шматочки.
- Додайте подрібнену петрушку і авокадо.
- Подрібніть і додайте оливкову олію та часник.
- За бажанням додайте чорний перець і сіль.