Site icon NexPress

Чим пахне дощ: все про загадковий аромат петрикора

Чим пахне дощ

Чим пахне дощ

Запах дощу, який ми часто відчуваємо напередодні грози, отримав назву петрикор. Це унікальне явище зникає, як тільки починається сильний дощ.

Про це повідомляє Nexpress із посиланням на Discover Magazine.

Згідно з дослідженнями вчених, цей запах пов’язаний з органічною речовиною геосміном, що утворюється в результаті життєдіяльності певних бактерій та розкладу рослинних решток. Термін “петрикор” вперше був введений у науковий обіг у 1964 році. Він походить від грецьких слів “petro” (камінь) і “ichor” (божественна есенція), що можна перевести як “життєва субстанція, що виходить із каменя”.

Проте сам запах дощу не має прямого відношення до каменів, а пов’язаний з речовиною геосмін, органічним сполукою, яке за своєю структурою нагадує спирти, але має більш приємний “землистий” аромат. Дивно, але людський організм здатний вловлювати геосмін навіть при його дуже низькій концентрації — всього одна сотина трильйонної долі. Як пояснює фахівець з атмосфери з Техаського університету Тімоті Логан, геосмін легко переноситься в повітря, і як тільки він починає розповсюджуватися, його легко відчути.

Запах дощу часто відчувається саме тоді, коли волога вперше торкається до сухої землі, а іноді навіть до початку осадків, коли повітря стає більш вологим. Проте, як тільки дощ посилюється, цей аромат зникає, оскільки речовини, що його викликають, розчиняються у воді. Цікаво, що під час грози запах дощу може ставати ще інтенсивнішим. Це пов’язано з тим, що озон, який утворюється під час спалахів блискавок, посилює сприйняття цього аромату.

Основним джерелом петрикора є геосмін, що виділяється ґрунтовими бактеріями актиноміцетами при розкладі рослинних решток. Геосмін виробляють стрептоміцети (Streptomyces) — мікроби, які відіграли важливу роль у медицині, адже саме завдяки ним був відкритий стрептоміцин. Усі актиноміцети мають здатність синтезувати геосмін, але вчені до кінця не розуміють, чому саме ці бактерії виробляють цю речовину. Одна з гіпотез полягає в тому, що це пов’язано з еволюційними процесами.

Спроби штучно відтворити запах петрикора в лабораторних умовах не увінчалися успіхом. Спеціалісти стверджують, що лише природні механізми можуть створити ідеальне поєднання речовин, яке й призводить до формування цього унікального запаху.

Читайте також незвичайні факти про людське тіло, та дізнайтеся 6 фактів про організм, які дивують.

Exit mobile version