Як з’явилася цукрова вата: чому стоматологи стали новаторами у створенні ласощів

Як з’явилася цукрова вата: чому стоматологи стали новаторами у створенні ласощів

Кондитерські вироби, що нагадують цукрову вату, з’явилися ще в 1700-х роках. Про це повідомляє Nexpress.

Тоді кулінар мав плавити цукор у сироп, витягувати його в тонку нитку за допомогою ножа, а потім вручну намотувати ці «волокна». Оскільки цей процес був дуже трудомістким і забирав багато часу, на виході виходило зовсім небагато готового продукту.

Лише в 1897 році була винайдена машина, здатна виготовляти величезні клубки цукрової вати. Її створив стоматолог Вільям Моррісон.

Моррісон не намагався таким чином завдати шкоди зубам людей, аби привернути більше клієнтів. Ідея створення машини для виробництва цукрової вати спочатку належала кондитеру Джону Вортону, який і звернувся до стоматолога за допомогою в розробці. Це не було випадково: Моррісон мав великий досвід у роботі з різними пристроями. Раніше він розробив новий метод очищення води та технологію виробництва маргарину з бавовняної олії.

Моррісон і Вортон представили свою машину публіці на ярмарку в Сент-Луїсі в 1904 році. Ласощі вони назвали «чарівною ниткою». Цікаво, що в Австралії до сьогодні так називають цукрову вату.

У 1921 році винахідник з Нового Орлеана Джозеф Ласко створив схожу машину, але з достатньо суттєвими відмінностями, аби не порушувати патент Моррісона. Тоді з’явилася нова назва — «цукрова вата». Із цікавих фактів: Ласко також був стоматологом.

 Також вас може зацікавити, як приготувати піцу на сковороді, читайте смачний і швидкий рецепт.