Site icon NexPress

Червоний чи білий виноград: який обрати та який корисніший

Чим корисний виноград: чому варто їсти його восени

Чим корисний виноград: чому варто їсти його восени

Виноград вважається однією з найцінніших осінніх ягід. Про це повідомляє Nexpress.

Він багатий на вітаміни та мікроелементи, здатний підтримати імунітет, додати енергії та покращити загальний стан організму. Осінній сезон — найкращий час для домашнього винограду, адже саме він містить найбільше корисних речовин. Водночас варто знати, які сорти приносять більше користі, а кому слід обмежити споживання цієї ягоди.

Білий і червоний виноград: що спільного і відмінного

Обидва сорти винограду містять калій (приблизно 225 мг), що позитивно впливає на роботу серця і судин. Також у ягодах є залізо (0,60 мг), яке захищає від анемії, та кальцій (30 мг), необхідний для міцних зубів і кісток. Проте кожен вид має свої особливості.

Переваги червоного винограду

Червоні сорти цінуються за високий вміст антиоксидантів. Вони:

Користь білого винограду

Білий виноград має інші переваги, серед яких:

Порівняльна таблиця користі винограду

ХарактеристикаЧервоний виноградБілий виноград
Користь для серцяЗміцнює серцевий м’яз, профілактика ниркових хворобПозитивно впливає на серцево-судинну систему
АнтиоксидантиВисокий вміст, захищає клітини від пошкодженьМістить поліфеноли, які зміцнюють організм
ЗірЗахищає сітківку від ультрафіолетуНемає яскраво вираженого ефекту
МозокАнтоціани уповільнюють старіння клітин мозкуНадає загальний тонізуючий ефект
Шлунково-кишковий трактДопомагає травленню, але може бути важким при надмірному вживанніСприяє роботі жовчного міхура, має сечогінну дію
ОнкопрофілактикаЗахищає клітини завдяки антиоксидантамДопомагає у профілактиці раку молочної залози
Загальний ефектБільше впливає на мозок, серце і клітинний захистБільше впливає на травлення і гормональне здоров’я

Кому слід обмежити виноград

Вживання винограду у великих кількостях може бути небажаним для:

Крім того, не рекомендується поєднувати виноград із молочними продуктами, алкоголем, мінеральною водою, сирими овочами та жирною смаженою їжею, аби уникнути проблем із травленням.

Виноград із кісточками: користь чи ризик?

Фахівці наголошують: виноград корисно їсти з кісточками, але їх потрібно добре пережовувати. Адже саме в них містяться речовини, які:

Отже, виноград із кісточками може бути ще ціннішим для здоров’я, але важливо вживати його правильно.

Читайте також, з чого роблять вермішель швидкого приготування.

Exit mobile version