Site icon NexPress

Високоінтенсивні інтервальні тренування приносять когнітивні переваги на довгий термін

Високоінтенсивні інтервальні тренування приносять когнітивні переваги на довгий термін

Високоінтенсивні інтервальні тренування приносять когнітивні переваги на довгий термін

Недавнє дослідження, опубліковане в журналі “Aging and Disease”, вивчило три рівні фізичних навантажень серед здорових літніх людей та як ці втручання впливають на функціонування гіпокампу — області мозку, яка відіграє вирішальну роль у процесах, пов’язаних із пам’яттю, пише NexPress. Дослідники виявили, що у учасників, які займалися високоінтенсивними інтервальними тренуваннями, спостерігалося покращення функції гіпокампу. Ще більш несподіваним відкриттям було те, що ці покращення зберігалися до п’яти років після початку втручання.

З віком відбуваються зміни в мозку літніх людей, які можуть погіршувати здатність концентруватися або засвоювати нові знання та навички. Літні люди більш схильні до ризику розвитку деменції, що робить превентивні заходи та втручання ще більш важливими. Хвороба Альцгеймера, поширений вид деменції, також вражає гіпокамп.

Отже, дослідження того, як втручання впливають на цю область мозку, може бути дуже корисним для подолання погіршення когнітивних функцій та можливого запобігання деменції.

Дослідники спостерігали за 194 людьми віком від 65 до 85 років. Учасники не мали діагностованих психічних захворювань або когнітивного спаду на початку дослідження, а також не мали історії серцевих захворювань.

Учасники були розділені на три групи, які мали пройти через різні рівні інтенсивності вправ. Це були відповідно низькоінтенсивні тренування, що включали розтяжки, вправи на розігрів і баланс, тренування середньої інтенсивності, що передбачали безперервну ходьбу на біговій доріжці, і високоінтенсивні тренування, що включали інтервали роботи на біговій доріжці з значним підвищенням частоти серцевих скорочень у порівнянні з групою середньої інтенсивності.

Результати дослідження показали, що у групи з високоінтенсивними інтервальними тренуваннями спостерігалося покращення в гіпокампально-залежному просторовому навчанні. Інші дві групи залишилися стабільними і не показали покращень. Це покращення зберігалося у групі з високоінтенсивними інтервальними тренуваннями протягом п’ятирічного періоду спостереження. Виявилося, що воно не було пов’язане з відмінностями у способі життя та фізичній активності під час спостереження.

Також було зафіксовано «покращення функціонального зв’язку між численними нейронними мережами» у групі з високоінтенсивними інтервальними тренуваннями. Крім того, зміни в деяких біомаркерах корелювали з покращеним зв’язком навчання.

Ці відкриття вказують на потенційні переваги вправ для мозку, особливо для тих, хто займається високоінтенсивними інтервальними тренуваннями. Покращення та довготривале збереження здатності гіпокампу до навчання після таких тренувань відкриває нові перспективи щодо того, як літні люди можуть захистити себе від когнітивного спаду.

А ви знаєте скільки кроків на день потрібно робити, щоб схуднути?

Exit mobile version