Giropay не працює: Чому колишній Paydirekt закривається в Німеччині?

Giropay не працює: Чому колишній Paydirekt закривається в Німеччині?

Німецькі банки припиняють роботу свого онлайн-сервісу Giropay до кінця року через відсутність успіху, пише NexPress з посиланням на ComputerBase. Фінансові показники залишають бажати кращого.

Користувачі платіжного сервісу Giropay отримують повідомлення про розірвання угоди на електронну пошту. Згідно з інформацією від компанії Paydirekt, яка керує сервісом, це стосується приблизно чотирьох мільйонів користувачів.

Причина полягає в тому, що Giropay буде припинений до кінця року. Термін дії повідомлення про розірвання становить в середньому два місяці, як пояснив постачальник на запит. Деякі клієнти вже отримали відповідний електронний лист. Крім того, частина продавців вже не пропонують Giropay як опцію для оплати.

У червні стало відомо, що німецькі банки вирішили згорнути свій онлайн-сервіс Giropay. Незважаючи на відносно велику кількість реєстрацій, програма мало використовується і не змогла закріпитися на ринку.

Минулого року через Giropay було здійснено лише близько 25 мільйонів транзакцій, згідно з останнім звітом компанії Paydirekt. Обсяг платежів склав приблизно 1,6 мільярда євро, що є мінімальним у порівнянні з обсягом онлайн-торгівлі в Німеччині. За даними Асоціації німецької торгівлі (HDE), у 2023 році цей показник перевищив 85 мільярдів євро чистого доходу.

Збитки Paydirekt у 2023 році

Paydirekt у 2023 році зазнав збитків у майже вісім мільйонів євро. У компанії було близько 100 співробітників.

Giropay: частка ринку менш як один відсоток

Німецькі банки створили Paydirekt у 2015 році, щоб протистояти домінуванню американської компанії PayPal. Через п’ять років Paydirekt було об’єднано з платіжним сервісом Giropay, який працював з 2005 року, але це також не принесло сталого успіху.

PayPal за останні роки зайняв сильні позиції на німецькому ринку. За даними дослідження інституту EHI, у 2023 році приблизно 28% всіх онлайн-покупок у Німеччині здійснювалися через PayPal. На другому місці – покупка в кредит. Кредитні картки в Німеччині грають незначну роль у порівнянні з іншими країнами. Giropay після об’єднання мав частку ринку менше одного відсотка.

За даними PayPal, у Німеччині він має близько 35 мільйонів активних облікових записів, приблизно 32 мільйони з яких належать приватним клієнтам, решта – продавцям.

Ось який лист отримали користуачі Giropay:

Шановний(а) Дмитре Пушкар,

Повідомляємо Вам, що платіжна система giropay (раніше платіжна система paydirekt), яка була надана Вам Вашим банком Sparkasse, і до якої Ви зареєструвалися, буде припинена 31.12.2024.

У зв’язку з цим ми від імені та за дорученням Берлінської філії Sparkasse Landesbank Berlin AG офіційно розриваємо угоду між Вами та Вашим банком Sparkasse щодо використання платіжної системи giropay / paydirekt з чинністю з 31.12.2024.

Подальші відносини між Вами та Берлінською філією Sparkasse Landesbank Berlin AG залишаються незмінними.

Важливі примітки:

Усі платіжні доручення, надані через giropay до 31.12.2024 включно, будуть виконані відповідно до умов договору.

Відповіді на поширені запитання щодо припинення платіжної системи Ви можете знайти в розділі FAQs на нашому вебсайті.

Дякуємо за довіру, виявлену в минулому.

З повагою,
paydirekt GmbH

Нові спроби конкурувати з PayPal

Наразі деякі європейські банки, включаючи Deutsche Bank, Sparkassen та кооперативні банки, запускають нову ініціативу для зменшення частки ринку PayPal. Вони започаткували European Payment Initiative (EPI), яка має зробити Європу менш залежною від великих американських платіжних компаній, таких як Mastercard, Visa та PayPal.

Wero – новий конкурент PayPal

Нова платіжна система EPI називається „Wero“. Sparkassen і Volksbanken з Німеччини першими запустили платежі «з телефону на телефон» на початку липня. Французькі банки підключаться до проєкту незабаром. EPI, консорціум із 14 банків та двох платіжних компаній, планує в другій половині 2025 року впровадити онлайн-платежі для електронної комерції, а пізніше – і для офлайн-торгівлі.

Крім того, Єврокомісія та Європейський центральний банк (ЄЦБ) працюють над створенням цифрового євро. Деякі банки побоюються, що ця цифрова валюта центрального банку може стати конкурентом для існуючих платіжних систем і навіть для EPI.

Раніше ми писали про те, як вводити українська буква Ґ на Windows, MacOS, Android та iOS клавіатурі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *