У світі є чимало дорогих та дивних речей, і одним із таких екстравагантних продуктів є мишаче молоко. Про це повідомляє Nexpress.
Це надзвичайно дороге молоко, яке виробляють молочні залози… мишей. Саме трансгенні самки мишей синтезують лактоферрин — людський білок, що використовується в медицині, зокрема при виробництві ліків нового покоління.
Препарати, що містять мишачий лактоферрин, покращують процес кровотворення, що є важливим як після переливання крові, так і при лікуванні деяких захворювань. Лактоферрин, який є полифункціональним білком з родини трансферинів і одним із компонентів імунної системи організму, використовується також для виготовлення дитячих сумішей.
Це допомагає захистити новонароджених від вірусних інфекцій та значно знижує рівень смертності серед немовлят. Лактоферрин має антибактеріальну, антигрибкову та антивірусну активність.
Процес отримання мишачого молока дуже складний. Щоб отримати один літр цього молока, потрібно подоїти близько 4000-4500 мишей, причому вміст лактоферрину в ньому дуже малий. Проте вчені активно працюють над збільшенням цього показника, і наразі максимально можливе його вміст становить від 15 до 40 грамів на літр.
Процес доїння здійснюється за допомогою тонких трубочок, що під’єднані до електронного обладнання, а ціна одного літра такого молока досягає близько 23 тисяч доларів США.

Цей незвичайний і дорогий бізнес не є доступним для всіх: мишачими фермами займаються наукові лабораторії та інститути. Однак і приватні компанії можуть співпрацювати з виробниками дитячого харчування та фармацевтичними компаніями, гарантуючи високу якість продукції.
Для цього необхідно мати передове обладнання та забезпечити високий рівень контролю за виробничими процесами.
Ще буде цікаво дізнатися, чому ми насправді не їмо індичі яйця?
