Грецький чи волоський горіх: у чому різниця та звідки походять назви?

Грецький чи волоський горіх: у чому різниця та звідки походять назви?

Горіхи є цінним джерелом корисних речовин і займають важливе місце у раціоні багатьох людей. Про це повідомляє Nexpress.

Одним із найпопулярніших є волоський горіх, який іноді помилково називають грецьким. Багато хто вважає, що це дві різні рослини, проте насправді між ними немає ніякої різниці.

Походження назви: чому волоський горіх називають грецьким?

Волоський горіх (лат. Juglans regia) має багатовікову історію. Його батьківщиною вважається Центральна Азія, а саме територія сучасного Ірану, Туреччини та Афганістану. Поступово культура вирощування цього горіха поширилася на Європу, зокрема через Грецію. Саме через це його іноді називають грецьким горіхом, адже у давні часи греки активно займалися його розповсюдженням по всьому Середземномор’ю.

Що ж до назви «волоський горіх», то вона закріпилася завдяки давнім зв’язкам Київської Русі з Візантією. Термін «волоський» походить від слова «Валахія» – історичної області на території сучасної Румунії, звідки цей продукт масово постачався до України.

Корисні властивості волоського горіха

Незалежно від того, як його називати – грецьким чи волоським – цей горіх має багатий склад корисних речовин:

  • Високий вміст омега-3 жирних кислот, які позитивно впливають на роботу серця і судин.
  • Антиоксиданти, що допомагають у боротьбі зі старінням і зміцнюють імунітет.
  • Білки та клітковина, які сприяють підтримці енергії та нормального травлення.
  • Вітаміни групи B, магній і цинк, що покращують роботу нервової системи.

Як правильно зберігати волоські горіхи?

Щоб горіхи залишалися свіжими та не гіркли, їх варто зберігати у прохолодному, сухому місці. Оптимальним варіантом буде скляна або вакуумна ємність у холодильнику. У такому разі вони збережуть усі корисні властивості до пів року.

Висновок

Грецький та волоський горіх – це одна і та сама рослина, а різниця в назві пов’язана виключно з історичними особливостями їх розповсюдження. Незалежно від того, як його називати, цей горіх є надзвичайно корисним і повинен бути частиною збалансованого раціону.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про всесвітній день “Нутелли”: історія, цікаві факти та склад легендарної пасти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *